Drømmer du om at indrette hoteller, boliger og andre rum? Har du en kreativ sans? Så kan du overveje at blive boligstylist.
Hvad laver en boligstylist?
Du er sikkert en kreativ sjæl, hvis du overvejer at blive til en boligstylist. Når du uddanner dig inden for dette fag vil du blandt andet lære om boligindretning i form af at gøre bedst brug af rummet, hvilken størrelse møbler du skal vælge, og hvilke materialer du bør bruge.
Du vil også lære om farveteori, kombinationer af farver samt kontrastfænomener. Dette er alle sammen nogle af de primære årsager til at en kunde vælger en specialist som en boligstylist. De ønsker at få hjælp til at valg af møbler, sammensætning af den rette dekoration i form af fx en fin Ramme på væggen, og hvor den bør sidde i forbindelse med den rette belysning.
De fleste tager en privat uddannelse
I Danmark er det ikke muligt at læse til indretningsarkitekt på offentlige uddannelser. Du kan dog overveje at tage en bachelor uddannelse i design og innovation på DTU, i Lyngby nord for København.
Alternativt kan du også overveje en privat uddannelse til at blive til boligstylist. Der er for eksempel Designskolen Kolding, som er et glimrende valg, hvis du drømmer om at blive til en boligstylist.
Bliv til boligstylist via et fjernstudie
Du har som sådan ikke brug for en uddannelse, for at kunne kalde dig selv for boligstylist. Men det kan være nemmere at få kunder, hvis du har et fysisk bevis på det.
Hvis du er bange for at du ikke har nok tid til at læse til boligstylist, kan du overveje at studere via et fjernstudie. Her tænker vi på den fleksible fjernstudie uddannelse hos School of Interior Design Copenhagen i København. Her kan du først uddanne dig til indretningskonsulent, og senere tag overbygningsuddannelsen til indretningsarkitekt.
Det er en uddannelse som samlet set tager omkring fire år, og det koster omtrent 15.000 DKK. Da der er tale om en privat uddannelse, vil du ikke være berettiget til SU. Til gengæld kan du studere direkte på den uddannelse for det fag, som du drømmer dig om at uddanne dig inden for.
Din kommende arbejdsplads som boligstylist
De fleste boligstylister ender op med at arbejde hos en arkitekttegnestue eller hos et møbelfirma, hvis de får et job hos en arbejdsgiver. Men faktisk er størstedelen af de danske boligstylister selvstændige, og det er vigtigt at tage højde for, hvis du overvejer denne uddannelse.
Danmark er det EU-land med færrest selvstændige erhvervsdrivende sammenlignet med lønmodtagere. Det er altså ikke utroligt udbredt at være selvstændig i Danmark, og selvom det handler om dig og hvordan du ønsker at arbejde, kan det påvirke din beslutning.
En glimrende timepris
Det hele bør naturligvis ikke handle om penge, men når det kommer til dit levebrød, er det vigtigt at du kan danne forventninger af hvad du kan komme til at tjene. Det varierer utroligt meget hvad en indretningsarkitekt koster i timepris.
Typisk kan du regne med at en god indretningsarkitekt kan nyde en timepris på 700 DKK. Det betyder at du har lyse forventninger til en lækker månedsløn, hvis du opnår succes inden for dette fag. 20 arbejdstimer til 700 DKK bliver til 14.000 DKK. Det betyder at du potentielt kan tjene i hvert fald 56.000 om måneden, hvis du arbejder 20 timer hver uge til en timepris på 700 DKK.