Kan man uddanne sig til iværksætter?

Iværksætter! Hvem drømmer ikke om en tilværelse som iværksætter med fart på forretningen og udvikling på alle felter? Mange gør i hvert fald, og for nogle lykkes iværksætterdrømmen, og de får skabt forretninger, som de kan udvikle. Nogle får endda mulighed for at sælge deres iværksættervirksomhed, så de kan kaste sig over nye projekter og blive serieiværksættere og sætte nye skibe i søen.

Det er et interessant spørgsmål, om man kan uddanne sig til iværksætter og via uddannelse få nogle af de redskaber, der skal til, hvis man skal få succes som iværksætter. Eller om iværksætterevnen er noget, man er født med, og som man kun kan udvikle gennem praksis. Vi har ikke svaret, men der findes i dag flere uddannelser med fokus på iværksætteri, og mange vælger at tage en sådan uddannelse for dermed at finde ud af, om de har iværksættergenet i sig.

For iværksætteren er det, uanset hvilken vej ind i iværksætteriet man har valgt, vigtigt at man har det rigtige grej at arbejde med. I dag foregår meget arbejde hjemmefra, mens man pendler eller fra mobile kontorer, så det er afgørende for successen, at man har de rigtige og eksklusive teknikgadgets til rådighed for at kunne drive iværksættervirksomheden. Som upcoming iværksætter er det også vigtigt, at man har de rigtige gadgets, så man kan styre sin virksomhed, uanset hvor man befinder sig.

Danmark har gennem de sidste mange år oplevet, at antallet af selvstændige er faldet. Stadig færre har lyst til at vove pelsen og nedsætte sig som selvstændige, og derfor er der i høj grad brug for nye iværksættere, der kan tage stafetten op. For mange kan det uden tvivl være en god idé at tage en uddannelse i iværksætteri, da en god iværksætter er ikke bare en person, der har fået en god idé og nu giver den gas for at se, om det kan bære. Hvis det skal lykkes at blive en god iværksætter, skal man også have økonomisk indsigt, viden om politik og administrative systemer, og man skal forstå, hvordan man får virksomheden bragt ud over startpositionen og får den videreudviklet.

Der er ofte langt fra iværksætterdrømmen, som den ser ud i ‘Løvernes hule’ på TV og den virkelige verden. Virkeligheden er som oftest lange arbejdsdage, ingen løn i lange perioder og forgæves salgstaler over for potentielle kunder. Derfor er glæden så meget større, når det endelig lykkes, og iværksætterdrømmen bliver til en bæredygtig virksomhed. Vejen dertil går gennem systematik og vedholdenhed og gennem viden om virksomhedsdrift, og alt det kan man lære på en uddannelse i iværksætteri. Bag det hele ligger naturligvis iværksætterens talent, og det er afgørende for, om ideen bliver til noget.

Vi er spændte på, hvordan iværksætteriet vil udvikle sig i Danmark i de næste årtier og håber, at de forskellige uddannelser i iværksætteri kan hjælpe med at skabe en række nye, sunde virksomheder.