Klæd dig på til business

Hvordan skal man gå klædt som forretningsmand eller -kvinde? Eller som ung upcoming praktikant, der gerne vil gøre sig godt i den virksomhed, hvor man måske tilbringer et semester i løbet af sit studium? Det er slet ikke det nemmeste spørgsmål at give et svar på, for normerne er blevet brudt meget op de senere år. For eksempel kunne man i 2020 se EU-kommissionsformand Ursula von de Leyen klædt i sneakers som afrunding af sin påklædning. Det bar Margrethe Vestager i øvrigt også på det store gruppefoto af hele kommissionen, og det ville nok have været ret så utænkeligt for tyve, eller måske blot ti, år siden.

For mange kvinder handler business-påklædning ofte om at iføre sig en jakkesætslignende spadseredragt, og mange mener, at det er for at lægge sig op ad mændenes traditionelle forretningstøj. Så stikker man mindre ud, bliver måske taget mere alvorligt og har lettere ved at trænge igennem med sine synspunkter. For en moderne kvinde kan det være træls på den måde at låse sig fast nogle bestemte forestillinger om, hvordan en forretningskvinde skal se ud, og der er da heldigvis også mange andre muligheder.

Prøv for eksempel at gå på internettet og besøg nogle af de webshops, der blandt andet forhandler flotte bukser til kvinder, og se på de mange muligheder er for at kombinere nogle smarte bukser med en markant overdel, t-shirt eller jakke. På den måde kan man sammensætte et business-dress, der er meget mere moderne og mere matcher tidens mere frie valg.

Påklædning har altid givet anledning til diskussion. Helt fra skoletiden bliver der givet holdninger til kende, som har med tøj at gøre. Her i sommeren 2021 kom en skoleleder på Vejle-kanten for eksempel i klemme, da han udstedte et forbud mod, at teenagepiger dukkede op til undervisningen i de såkaldte crop tops, eller mavebluser. Det vakte stor forargelse at han kunne finde på det. Men virkeligheden er, at der er dresscodes i mange sammenhænge, og det er lederen, der lægger rammen for, hvad der er brugbart og ikke brugbart.

Ude i virksomhederne vil en ung nyansat ofte møde krav om en bestemt påklædning, også selv om tiderne har blødt normerne op. Mens de unge aspiranter til jobs i A.P. Møller tidligere uden undtagelse troppede op i deres stiveste puds med jakke, hvid skjorte og slips, så er det i dag muligt at se en medarbejder på Maersks hovedkontor gå rundt uden slips. Men der er alligevel en dresscode, som ingen er i tvivl om, og det er næppe sandsynligt, at man ser en Maersk-medarbejder tage på kontoret i shorts eller iført en mavebluse. Man må klæde sig efter situationen, som det så smukt hedder.

I mange sammenhænge er dresscode og arbejdsuniform en fordel. Så er alle på en måde stillet ens, og man kan tro på, at det er præstationer og ikke påklædning, der sikrer karrieren.