Der er mangel på speciallæger i Danmark, og der er en stigende interesse i kosmetiske operationer. Derfor kan det være en god ide at overveje at læse til plastikkirurg, og det kan du læse mere om nedenfor.
Sådan finder du frem til den rette uddannelse
Hvordan vælger du den rette uddannelse? Det er et spørgsmål, som mange folk stiller sig selv. Når det kommer til plastikkirurgi, er der mangel på arbejdsmarkedet. Det betyder, at du kan have højere sandsynlighed for at få et arbejde, når du uddanner dig til plastikkirurg. Men det er også vigtigt, at du kender til uddannelsen, før at du træffer din beslutning.
Hvorfor hedder det plastikkirurg?
Som plastikkirurg er det vigtigt at vide, hvorfor din fremtidige beskæftigelse kaldes, som den gør. Det hele kommer fra det græske ord “plastikos”, som betyder at skabe eller at forme. Det fører os videre til, hvad en plastikkirurg gør, som du kan læse om nedenfor.
Hvad er en plastikkirurg?
En plastikkirurg er en speciallæge, som også kaldes for kosmetisk kirurg eller æstetisk kirurg. Det er en læge med speciale i plastikkirurgi.
Lægens funktion kan bestå i at genskabe forskellige dele af patientens anatomi. Det kan fx være efter en skade eller en sygdom. Men mest af alt er denne profession kendt for kosmetiske operationer som fx brystforstørrelse, fedtsugning og ansigtsløft. Her er der tale om de to forskellige områder rekonstruktionskirurgi og kosmetisk kirurgi.
Arbejdet kan spænde fra simple indgreb til fx at fjerne vorter, mens det også kan være større indgreb som fx hudtransplantation.
Hvor kan man arbejde som plastikkirurg?
Der er som sagt mangel på plastikkirurger i det offentlige sundhedsvæsen, men det ikke den eneste mulige arbejdsplads. Du kan arbejde såvel i det offentlige som hos private klikker som fx https://motiva.health/dk/, der er et glimrende eksempel på en privat klinik.
Hvor lang tid tager det at blive plastikkirurg?
Det tager samlet set 12 år at uddanne sig som plastikkirurg. Derfor skal det være en profession, som du er yderst interesseret i, da det er en lang uddannelsesperiode.
Sådan bliver du til plastikkirurg
Du skal først og fremmest have en gymnasial uddannelse. Herefter skal du komme ind på lægestudiet, som tager 6-7 år. Når du er uddannet som læge, kan du uddanne dig videre med plastikkirurgi, som er et af de 38 specialer, der er mulige at vælge i Danmark.
Det er vigtigt at nævne, at du skal ansøge om optagelse i dette speciale indenfor fire år efter, at du har gennemført den kliniske basisuddannelse.
Det tager omkring seks år at uddanne sig som speciallæge inden for plastikkirurg. Uddannelsen består af obligatorisk teori, generelle kurser, samt specifikke kurser for specialet. Der er et hoveduddannelsesforløb på fire til fem år, mens der også er en 12 måneders introduktionsansættelse.
Sidst, men ikke mindst, skal du også søge om speciallægeanerkendelse, når du har gennemført speciallægeuddannelsen.