Hvordan laver du et regnskab?

Det kan være rigtig svært at gennemskue, hvordan du opstiller og laver et regnskab, hvis det ikke er noget, du selv har forstand på. Mange mennesker har ikke tidligere erfaring med dette felt, men heldigvis er der hjælp at hente. Hvis du har ambitioner og selv at opstille dit regnskab, er det en forudsætning, at du begynder at lære om debit og kredit. Når du har disse termer på plads, så er det heller ikke svært at opstille dit regnskab. For at give det bedste overblik, er det en rigtig god idé at opdele regnskabet i indtægter og udgifter, og på denne måde har både du og andre et nemt overblik over, om der er over- eller underskud i virksomheden. Det er også på denne måde, at det er nemt at gennemskue, hvad de enkelte kroner bliver brugt på.

Når først du har lært at opstille dit regnskab, bliver det kun endnu nemmere i fremtiden. Hvis du foretrækker det, kan du få en anden til at lave dit regnskab, og denne behøver ikke engang være ansat i din virksomhed. Der er masser af hjælp at hente derude, så det er ikke dét, der skal holde dig tilbage.

Vil du være selvstændig?

Du er sikkert her på denne side, fordi du i et eller andet omfang ønsker at være selvstændig og drive din egen virksomhed. Måske ønsker du at drive denne helt alene og være den eneste medarbejder, men det kan også være, du har som sigte at have en eller flere medarbejdere. Uanset hvad dit mål er, så kræver det at have sin egen virksomhed nogle forudsætninger, og derfor kan det være en god idé at vide mere om, hvad det er. Når alt kommer til alt, så er der i Danmark så mange muligheder for at tilegne de kundskaber, der skal til, for at starte og drive egen virksomhed, at kun fantasien sætter grænser.

Der er mange fordele ved at være selvstændig, men det kan ikke siges at være for enhver, og det skal du være opmærksom på, før du kaster dig ud i det. Det kan godt være, at du har leget med tanken i mange år, men når det drejer sig om at være selvstændig, så kan der godt være lidt længere fra tanke til handling, end der er, når det drejer sig om så meget andet. Du skal dog ikke være bange for at kaste dig ud i det, for i sidste ende har du ikke noget at tabe, og det er også det, de fleste mennesker er klar over, når de bevæger sig ind i dette felt.

Det kan være, du altid har drømt om at være din egen herre, og du langt om længe er klar til at tage skridtet. Det har sikkert ventet på sig, og der er nok ikke længere nogen grund til at holde sig tilbage. Det kan være, du har et produkt, du ønsker at udvikle og sælge, men det kan også være, at du blo har en eller flere serviceydelser, som du ønsker at sælge ud af. Det er ikke så afgørende, hvad dit produkt eller din ydelse er, men det er afgørende, at du har gå-på-mod, og at du ved, hvem din målgruppe er.

Når du vælger at blive selvstændig, så er du helt sikkert også risikovillig, for det kræver et mod at springe ud i et sådan foretagende. Ikke fordi du har noget at miste, men fordi fremtiden er usikker. Når du har dit faste lønjob, ved du, hvor meget du får i løn hver måned, men når du er selvstændig, så ved du aldrig rigtig, hvor mange penge, der kommer ind, og det kan jo give en vis usikkerhed. Du skal også være klar på, at der ligger mange timers arbejde i dit selvstændige virke, men når det er det, du brænder for, så vil det jo også give en stor nydelse at gøre det.

Hvad skal du gøre?

Når du har fundet ud af, at du ønsker at være selvstændig, så kan det være en rigtig god idé at opsøge andre selvstændige, der har de samme idéer og tanker som dig. Ikke fordi I nødvendigvis skal arbejde sammen, men snarere fordi i kan sparre med hinanden og dele erfaringer. Når flere mennesker med de samme tanker mødes, så opstår der som regel også noget andet, som kan tages med videre derfra. Det er jo under alle omstændigheder også dejligt at kunne lade sig inspirere af andre mennesker.

Det første, du skal gøre, er at registrere din nye virksomhed, og det gør du på virk.dk. Her skal du anføre, om der eksempelvis er tale om en enkeltmandsvirksomhed, et ApS eller et A/S, og det er sikkert noget, du allerede ved. Hvis ikke, du har klargjort det, er det dét, du med det samme skal gå i gang med, for det er forudsætningen for dit virke. Når du har din virksomhedsform på plads, kan du registrere virksomheden, men du skal naturligvis også have fundet et navn til den. Det er ikke ligegyldigt, hvad du kalder din virksomhed, og din virksomheds navn skal naturligvis i en eller anden grad være sigende for, hvad det er, du beskæftiger dig med. Du kan også bruge dit eget navn til virksomhedens navn, men det kræver jo naturligvis, at du har et navn, der er lidt specielt.

Når først du har registreret din virksomhed, så er du også i gang, og derefter kan du begynde at tjene penge. Hvis du har en fornemmelse af, at du kommer til at tjene mere end 50.000 kr. om året, så skal du også momsregistreres med det samme. Alle virksomheder har naturligvis en forhåbning om at tjene mere end 50.000 kr., men da det ikke er sikkert, det kommer til at ske i de første år af virksomhedens levetid, så kan det være en god idé at vente med at lade sig momsregistrere. Fordelen, ved at lade sig registrere, er, at moms kan trækkes fra, men til gengæld skal moms jo også lægges til de produkter eller ydelser, der sælges, så det er absolut anbefalelsesværdigt at vente.

Når du er selvstændig, skal du også huske, at du løbende skal lave regnskab.

Hvor kan du hente hjælp?

Når du ønsker at drive din egen virksomhed, så vil du højst sandsynligt også, i en eller anden grad, få brug for hjælp. Denne hjælp kan hentes flere steder, og det kan den blandt andet på både nettet og hos din kommune. Mange kommuner tilbyder kurser til iværksættere, og her vil du lære alt om, hvordan du registrerer din egen virksomhed. Kommunen kan også hjælpe dig med, hvad reglerne til regnskab og moms er for netop din type virksomhed, og langt de fleste kommuner afholder også arrangementer, hvor iværksættere kan møde hinanden. Det er et rigtig godt tiltag, som de fleste kan have brug af, og på denne måde kan du få adgang til nogle af de kompetencer, du ikke selv har.

Når du skal til at være selvstændig, er det ikke sikkert, du ved så meget om, hvilke krav og regler, der er til at dyrke egen virksomhed, og det er jo meget naturligt, da det jo er dit produkt eller serviceydelse, du brænder for. Sådan skal det jo absolut også være, men du bliver nødt til også at have kendskab til de andre ting, da det er en forudsætning for overhovedet at kunne drive virksomhed. Hvis det er ting, du ikke selv kan finde ud af, må du hente hjælpen udefra.

Det er dejligt, at der i dag er så megen mulighed for at hente den hjælp udefra, som man har brug for, og når du har brug for hjælp til din virksomhed, er det ingen undtagelse. Du kan også finde et menneske, der kan hjælpe dig med at lave dit regnskab, så du ikke selv skal bruge tid på det.